Livet på en bondegård
1973, okt.; Livet på Realens bondegård Birkegården af Mai-Brit Dyreborg
Forsøget på Birkegården set med en kostelevs øjne.
Jyderup Realskole købte - i sommer en gård i Viskinge, Birkegården, hvor et forsøg skulle gøres med, at aktivere kostskoleeleverne fra Kollegiet, under Jyderup Realskole. Nu er begyndelsesstadiet overstået, den daglige rytme er fundet, og selvom både bestyrer - og lærerparret Birte og Ejvind Kjølby og hele skolen og den styrelse er tilfredse med den gode gænge, alt går således at man kan sige, at forsøget falder heldig ud, så kan det også være interessant at få det beskrevet - set med en kostskoleelevs øjne. Det er 17 årige Mai-Brit Dyreborg, som har været i erhvervspraktik på redaktionen i Jyderup, der skriver følgende om livet på "Realens bondegård" Birkegårdens bestyrer, hr. Ejvind Kjølby, der også er lærer på Jyderup Realskole, mener at samfundet af i dag gør for lidt brug af de unge. Mange ved ikke, hvad de skal bruge deres fritid til, de har overhovedet ingen pligter, intet ansvar og dette kan medføre, for mange unges vedkommende, at antallet af kriminelle stiger kraftigt, år for år.
Derfor var Kjølby med til at føre den idé ud i livet, at en del af skolens kostelever kunne beskæftiges på den erhvervede gård.
Der er brug for os
Birkegården er vi 23 unge fra 8.-10. skoleår.
Vi er med til at få det hele til "at køre rundt" og føler derved, at der er brug for os og for den hjælp vi yder.
Det er en tilfredsstilende fornemmelse og det er vi taknemmelige for.

Til gården hører 25 tdr. land, hvoraf de 20 bliver drevet som landbrug, de resterende 5 som gartneri.
Af dyr er her geder, høns, ænder, kaniner, hunde, en kat - og så var her engang en allike, men den må meldes bortfløjet! Vi har også et drivhus med vindruer og tomater.

Dagen begynder med morgen mad, hvorefter vi skal af sted til skolen i Jyderup.
Ved landevejen liver vi "samlet op" af skolens bus, der kører os til skolen, hvor lektierne skal klares.
Den varme middagsmad bliver spist på KollegietSøbæksvej
Birkegården 1973
De unge oven på de stablede høballer. Som nævnt skal der også brændes halm af på marken, pløjes og harves - og efterhånden ved vi alt om traktormekanik. Nu går vi som bekendt ind i vinterhalvåret, hvor vi kan hygge os inden døre, omend der vel kommer sne der skal ryddes og hvad vi ellers finder på at bruge sneen til. Vi har dog fået at vide, at vi skal sy puder til opholdsstuen, både piger og drenge.
Kønnenes ligeberettigelse
Inden vi efter hjemkomsten til gården går i arbejde, er der the og ostemadder til at styrke sig på. Arbejdet er delt op i skes forskellige grupper: et køkkenhold, et vaskehold, et have/markhold, et dyrehold, et opholdsstuehold og et udehold.
Birkegården 1973 Det er ikke efter den gammeldags opskrift, at drengene går i marken og pigerne til opvask, strygning mv. Nej, nej, den går ikke. Lige, så vel pigerne må i marken og pløje, harve, brænde halm af, og hvad der ellers hører under landbrug, lige så vel må drengene tage sig af huslige sysler, f.eks. må de drenge, der er på vaskeholdet være med til at sy små rødbrogede mærkesedler i pigernes nylontrusser.
To dage er man på hvert hold, bortset fra opholdsstueholdet, der tager en uge ad gangen.
Rådslagning
Når klokken ringer ude i gården kl. 15,30, samles vi alle med hr. og fru Kjølby til rådslagning om, hvad der er at udrette dag efter dag. Køkkenholdet møder dog først kl. 16,45, fordi holdet er lynhurtige til at tilberede aftensmaden, som spises kl. 17,30
Opholdsstueholdet gør rent i opholdsstue og hobbyrum, vaske op efter aftensmaden

Fortjeneste
Vaskeholdet er det hold skolen tjener flest penge på, eftersom der spares ca. 1200 kr. pr. måned, at vi selv vasker tøjet. Hr. Kjølby rådfører sig med os om, hvad vi synes de indtjente penge skal bruges til, ting der mangler, f.eks. en rulle og en tørremaskine. Det blev der til fra den første måned. Næste måned gik de til lejrskoleophold i Jylland. Nu går vi og tænker på, om det ikke kunne være gavnligt med en ekstra vaskemaskine, til supplement for den vi har. I julemåneden, vil vi få lov til at få nogle penge kontant, til at købe julegaver for. En måned bliver der nok også penge til en drejesokkel, så vi kan lære at forarbejde ting i ler.
Arbejdsdagen slutter kl. 17, undtagen for køkkenholdet, men hva', vi skiftes jo.
Der er også afsat tid til bad inden spisning.

Hjemlig hygge
Kl. 18 skal der læses lektier. Vi har den gode ordning, at når man er færdig, så er man færdig og har lov til at gå, selvom det naturligvis bliver kontrolleret, om alle har ordnet sine lektier.
Der er således ingen tvang til at sidde på værelset, hvis lektierne er i orden.
Det er en dejlig ordning fordi der, efter min mening ikke er noget mere deprimerende, end at føle sig tvunget til noget.
For øvrigt tro jeg også, at det for lektiernes vedkommende giver et bedre resultat på den måde vi praktiserer det.
Aftenkaffen nyder vi i spisestuen og så er der hjemlig hygge, liv og glade dage. Nogen ser fjernsyn, andre spiller kort eller syr og strikker, og nogen sidder bare og sludrer hyggeligt sammen.
Det nyeste er, at har er lige blevet åbent i værkstedet, hvor vi får lejlighed til at fremstille en masse forskellige ting til gaveideer.
Meningen er, at vi op mod jul skal arrangere en julestue, hvor alla kan aflægge besøg og kan købe ting til en rimelig pris, så vi håber allerede på, at mange mennesker vil lægge juleturen omkring ad Birkegården - også for at se, hvor dejligt vi har det og hvor godt forsøget og den gode idé er slået an1


Kilder:
Kilde 1:Kalundborg Folkeblad 13. okt. 1973, side 6; Livet på Realens bondegård Birkegården af Mai-Brit Dyreborg
Mai-Brit Dyreborg ✝ RIP dec. 2015
Sidst opdateret 5. april 2016
©Jyderup Realskole