Julestue 1974
Jul i Birkegården
Gaveideer og julehygge for familie og venner søndag eftermiddag
Birte Enemark Henningsen, Inger Lise
Holmstrup Christensen
og Yvonne Keller
præsentere et udsnit af de mange gaveartikler.

Susan Egelund og Anders (Jensen)
lægger sidste hånd på værketBirkegården ved Viskinge, der er en kostafdeling under Jyderup Realskoles Kollegium, indbyder i morgen, søndag, elevernes forældre og pårørende til "Julestue" mellem kl. 14 og 118. Foruden de pårørende har man gennem beboerforeningen "Viskinge" også indbudt interesserede Viskinge-borgere.
Det er anden jul, Birkegården fejrer som kostafdeling, og også anden gang, men har arrangeret julestue. Julestuen 1973 blev en stor succes, idet forældrene mødte næsten fuldtalligt op, og venner og naboer sluttede op om arrangementet i stort tal.

Flid og fantasi
Siden efterårsferien har Birkegården's elever forberedte dette års julestue, hvor boder med alskens husfild og håndarbejde, tilbyder gaveideer for enhver pengepung og smag.
Det er først og fremmest "have og markholdet" der har virket med disse gaveartikler. Deres udendørs arbejde er jo stærkt reduceret på denne årstid, og de har derfor haft mest tid til overs, men alle har deres andel i det imponerende resultat. Tømrer- og smedeværktøj, synåle, strikkepinde, hæklenåle, blyanter og pensler m.m., har været i sving for at gøre udvalgte, så stor og alsidigt som muligt. Lysestager, manglebrætter, smykker, puder, dækkeservietter, klokkestrenge og meget mere tryllet frem og eleverne har været så interesserede, at de ofte har taget deres egentlige fritid i brug til opgaven.

Forstander Ejvind Kjølby udtaler: Forberedelserne til julestuen indgår som et led i beskæftigelsesarbejdet her på kostafdelingen. Det er en god og sund aktivitet, og det har været en fornøjelse at se alle disse tinge blive til under godt humør og ved en positiv indstilling til tingene.
Beløbet, der indkommer ved salget, går til elevernes fælles kasse. man håber naturligvis på at få afsat alle gaveartikler - ca. 300 stk. - da man netop i år skal bruge et ekstra stort beløb til udlandsrejsen den første uge i sommerferien 1975.

Det er planen, at de 11 afgangselever plus bestyrer- og medhjælperpar skal til Rhodos, og hele året igennem arbejdes på at indtjene det nødvendige beløb.

Der serveres kaffe og julebagværk for julestuens gæster. Alt er naturligvis fremstillet af eleverne selv i Birkegårdens køkken. Som i ethvert andet hjem er julehøjtiden blevet forberedt med julepynt, bagning m.v. Ja, man har endda slagtet og rengjort 25 ænder og 10 gæs - gårdens egne husdyr - som skal serveres ved julebordene i elevernes egne hjem. Det er altså en alsidig praktisk belæring denne kostafdelings elever får. Med henblik på at gøre Birkegården så lig et almindeligt hjem som muligt, deltager eleverne i rengøring, madlavning, have og markarbejde, vask af eget tøj m.v. En større selvstændighed og ansvarsfølelse skulle gerne blive resultatet, og ved besøg på Birkegården mærkes klart, at eleverne er glade for opholdet1

Tak til Birte Enemark Henningsen og Jens Heidelbach for elevernes navne.


Kilde:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 7. dec. 1974, side 8; Jul i Birkegården