1973 Elever fra Jyderup Realskole til Vrå
Elever fra Jyderup Realskole til Jylland
21 elever fra kostskoleafdelingen "Birkegården" under Jyderup Realskoles Kollegium har sammen med lærerparret Kjølby og Ølholm og pedelparret (Alex og Irene Lauritsen) været på weekendtur til Vrå by og Nordjylland.
Eleverne havde selv sparet sammen til weekenden ved at give en hjælpende hånd ved oprydning og opvask på kostafdelingen, samt ikke mindst gennem salg af varer fra et lille gartneri, de selv driver.
Det blev til en handlingsmættet weekend, der startede fredag aften, hvor eleverne straks efter ankomsten til Vrå Realskole blev orienteret om landsdelen historisk og geografisk af stadsskoleinspektør Jørgen Sand.
Lørdag morgen lagde man hårdt ud allerede kl. 3,30, hvor bussen drog af til Hirtshals med fiskeriauktionerne som mål. Det var en spændende oplevelse, der her ventede børnene, som bagefter fik fortalt om fiskerihavnens problemer og udviklingsprojekter af auktionarius Tage Jensen.
Endnu med morgensolen i nakken fortsattes til Hirtshals fyr og Råbjerg Mile.
Videre til Skagen, hvor Sandormen bragte turisterne ud til Jyllands nordspids.
I Skagen besøgte man også kunstmuseet, inden turen gik mod Løkken, hvor lørdagen sluttede med velfortjent afslapning på et lokalt diskotek.
Søndag formiddag startede med rundvisning på Vrå Højskole hvor forstander Frederik Nielsen, fortalte om højskolen, der har fået en enestående og betydningsfuld placering i det lokale, kulturelle liv. Blandt andet råder højskolen over en separat kunstudstillingshal.
Derefter aflagde man visit på "Børnenes jord" - et område med stort børnehus, fodboldbaner, legepladser og byggelegeplads, som betales og administreres udelukkende af børnene og deres forældre.
Inden hjemrejsen samme dag blev der tid til et besøg på Børglum Kloster, hvor lærer Holger Ølholm orienterede
om klosterets historie1

Børnenes jord har været et foredrag i 1972 arrangeret af Jyderup Husmorforening på Kollegiet
Kalundborg Folkeblad 8. april, side 6; Børnenes jord


Kilde:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 19. sep. 1973, side 6; Elever fra Jyderup Realskole til Jylland

Sidst opdateret 26. januar 2015
©Jyderup Realskole