Mogens Jacobsen
1929 Mogens Jacobsen, ✝ Rip 1960
Mogens ses på Jyderup Realskole 1929 I Underklasse1 , - og ikke yderligere
1950 jan.; Påkørt af bil
Vognmand Peter Jensen, Jyderup, blev lørdag eftermiddag påkørt på Stationsvej af fabrikant Carl Jacobsens bil, der bakkede hen ad vejen. Bilen førtes af sønnen Mogens Jacobsen. Jensen blev slynget hen ad vejen og slog hovedet. Han blev forbundet af en læge og kørt til sit hjem2

1960
Fabrikant Carl Jacobsen, Holbækvej, Jyderup, har haft den sorg at miste sin søn, fabrikant Mogens Jacobsen, der er død i sit hjem i København, kun ca. 40 år gammel
Indtil for kort tid siden boede Mogens Jacobsen i Jyderup, hvor han drev legetøjsfabrikken på Holbækvej. Han var et venligt og omgængeligt menneske, men han kom ud for en del modgang, som tog på hans helbred: dog var ingen, end ikke han selv eller hans hustru klar over, at han bar på en alvorlig sygdom. Mogens Jacobsen har for nylig gennemgået et par svære operationer og har også haft et rekreationsophold, men kræfterne tog stadig af.
Mogens Jacobsens båre vil i aften blive ført til Jyderup
For Carl Jacobsen er dødsfaldet et hårdt slag. Det den anden voksne søn, han mister.
For et par år siden døde hans hustru, og han har nu kun en datter tilbage, der bor i Tølløse.
Stor medfølelse samler sig om Carl Jacobsen og om Mogens Jacobsens hustru3

Jyderup Kirkebog 1959-73 opslag 11. nr. 0 - 29 marts 1960 død på Kommunehospitalet, København. Max Felix Mogens Ganderup Jacobsen, Maskinassistent af Højrups Allé 28, Hellerup født i Jyderup Sogn, den 2. november 1921, søn af fabrikant Carl Herman Jacobsen og hustru Helga Ganderup af Jyderup. Afdøde var først gift med Karen Lise f. Andersen (Skilsmisse 1951), sidst fælles bopæl, Jyderup. Dernæst gift med Elisabeth Herta Karla f. Petersen, som overlever ham. Sidste fælles bopæl, Jyderup4


1954 feb.; Ærefuld service for Jyderup fabrikant
Fabrikant Svend Jacobsen gæst på fahr-fabrikkerne, hvor en traktor fremstilles så hurtigt, som olien kan påfyldes. Fabrikken dækker et areal på 400 tdr. land og har 4000 arbejdere.
Montører fra Fahr fabrikkerne i Gottmadingen ved den Schweiziske grænse i Tyskland, var i sommer i Jyderup for at montere en mejetærsker som fabr. Jacobsen havde solgt. Fabrikanten betegnes af sagkyndige som kapacitet på maskinteknikkens område, og har selv gjort flere opfindelser. Herom fortalte montørerne da de kom hjem til Gottmadingen, og resultatet blev, at da to fabrikanter i Danmark skulle udvælges til at være gæster på Fahr fabrikkerne, så blev Sjælland repræsenteret af Svend Jacobsen.
Fabrikant Jacobsen er nu hjemme igen, rig på indtryk og i en samtale med os, fortæller Jacobsen:
Fahr fabrikkerne ligger i den naturskønne egn ved Bodensøen, tæt ved grænsen mellem Tyskland og Schweiz og dækker et område på ca. 400 tdr. land. Omkring 4000 mand er beskæftiget her, og der fremstilles landbrugsmaskiner (herunder mejetærskere) og traktorer.
Hvad imponerede Dem mest?
Arbejdstempoet - absolut. Det var meget højt og langt over hvad man ser herhjemme. Arbejdstiden er fra 8-10 timer og arbejdet foregår efter samlebåndsmetoden.
Arbejderne har det slagord:
"Her løber arbejdet fra mig".
Det var rent utroligt hvad der kunne præsteres. De voldsomt store maskiner og tempoet muliggjorde at en mand som stod for enden af samlebåndet og ikke havde andet at gøre en fylde olie på traktorernes tanke, havde svært ved at følge med, skønt han arbejdede som en rasende - så stærkt spyedes traktorerne ud fra samlebåndet!
Overvåger de ledende arbejdet hele tiden?
Nej, disciplinen ligesom fornemmes overalt, uden at nogen siger noget, det ligger i luften.
Bliver der gjort noget for arbejderne?
De har fine store kantiner, og det er mit indtryk at de var godt tilfredse - men, alt er skrækkeligt dyrt, og man for ikke mere for en mark end man herhjemme får for en krone. F.eks. er der i byen en stor flot biograf, luksusudstyret med skumgummisæder, og med plads til flere hundrede mennesker, men der sad kun otte, da forestillingen begyndte. Der kom en halv snes stykker til inden det sluttede, men prisen holder folk hjemme.
Filmen var en som herhjemme ville havde trukket fuldt hus, men billetten kostede over tre mark.
Dels gennem ingeniør Andersen, Jyderup, der repræsenterer firmaet Ole Sørensen, Kolding, dels gennem firmaet selv udfører fabrikant Jacobsen tit arbejder for maskinerne fra Fahr fabrikkerne, og det var derfor meget lærerigt og interessant, at se hvad der fremstilles og hvordan.
F.eks. havde de en maskine, hvis lige ikke findes i Europa. Den lavede knive til høstmaskiner og med et eneste slag kunne den udstandse og pånitte 21-25 knivblade!
Der er kun en maskine mage til i verden - den findes i USA.
Da fabrikant Jacobsen ankom til Gottmadingen var der ca. 15 graders frost - og dan 14 dage efter rejste hjem var det 15 graders varme! Der var arrangeret dejlige sejlture på Bodensøen og mange andre ture i den smukke natur. Fabrikken var værter ved flotte velkomst- og afskedsmiddage.
Indbydelse lød ikke alene på gratis rejse, ophold, ture osv., men tillige ville direktionen betale den arbejdsfortjeneste, som kunne have omsat ved at være herhjemme. Det blev en oplevelse, der sent vil glemmes - og så blev der endda i tilgift budt på rundtur i Schweiz5

Søn af Svend Jacobsen;
Niels Tom Jacobsen 1954/55 - 1959/60 Mellemskoleeksamen6


Kilder:
Kilde 1: Jyderup Realskoles årsberetning 12. maj 1929, Jyderup Bogtrykkeri, Jyderup
Kilde 2: Holbæk Amts Venstreblad 2. jan. 1950, side 3; Påkørt af bil
Kilde 3: Kalundborg Folkeblad 31. marts 1960, side 3; Fabrikant Mogens Jacobsen død
Kilde 4: Jyderup Kirkebog 1959-73 opslag 11. nr. 0
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 22. feb. 1954, side 3+4; Ærefuld service for Jyderup fabrikant
Kilde 6: Jyderup Realskoles årsberetning 1955-62


Sidst rettet 12. august 2015
©Jyderup Realskole