Freddie Alexander Lerche

AF Peter Michael Hornung, kunstredaktør
Freddie A. Lerche fylder 75 den 2. oktober 2012
Man skal ikke give sig til at lede efter motiver i Freddie A. Lerches værker. De er der ikke. Men det udelukker dog ikke, at maleren altid har et motiv med det, han maler. Det er bare uigenkendeligt.
For Freddie A. Lerche maler farven, som det hedder, og hos ham er farven aldrig bare en emotionel markør, selv om især hans store formater ikke kan undgå at vække følelser hos den beskuer, der fylder sit synsfelt med dem.
Med tanke på sin egen kunst har han engang skrevet, at et maleri ikke indeholder nogen meddelelse, som en flaske indeholder vin. For maleriet kan være selve indholdet, selve meddelelsen.
At skabe et maleri skal ikke være betinget af, at kunstneren har set, fornemmet eller følt et eller andet ude i den såkaldte virkelighed og nu gerne vil oversætte sine minder til maleriske udsagn.
For strengt taget behøver et maleri ikke at være en reference til andet end sin egen eksistens, som det også er det hos russeren Kasimir Malevitsj, amerikaneren Mark Rothko, franskmanden Yves Klein og tyskeren Gotthard Graubner.
Det er i dette selskab i kunsthistorien, at Lerches kunst hører hjemme.

Uskolet kunstner
En sådan holdning til maleriet er naturligvis krævende og eksklusiv. Den har gjort det naturligt for kunstneren altid at gå til kanten med arbejdets indre konsekvens som den eneste vejviser på rejsen.
Frem for alt har han interesseret sig for at forenkle og intensivere det monokrome eller ensfarvede billede uden at forlade selve maleriet som objekt.
Og det er denne ene farve, som Freddie A. Lerche har sat alt ind på at male, som det blev formuleret, da han i 1989 modtog Eckersberg-Medaillen.

Freddie A. Lerche er beviset for, at man som kunstner ikke behøver at være uddannet på Kunstakademiet for at arbejde med kunsten i akademisk forstand – eller for at undervise på Kunstakademiet.
Det er vigtigere at have en velovervejet tilgang til maleriets praksis.

Malerier på flere større museer
Gennem årene er det blevet til enkelte større udsmykninger, bl.a. til færgen ’Niels Klim’, Gerlev Idrætsskole og Retten i Viborg.
Ellers har Freddie A. Lerche især markeret sig ved sin pædagogiske virksomhed inden for Det Kgl. Danske Kunstakademis mure.
Her var han først gæsteprofessor nogle år og var så studieleder ved Billedkunstskolernes 1. del fra 1984 frem til 1990.
Endelig har han siddet i bestyrelsen for bl.a. Charlottenborg, Den Frie Udstilling, Jens Søndergaard og Hustrus Mindelegat og Statens Kunstfonds indkøbs- og legatudvalg.
Ønsker man at opleve, hvad Freddie A. Lerche dur til, ejer flere større museer malerier af ham, bl.a. Statens Museum for Kunst, Arken og Kunsten – Nordjyllands Kunstmuseum.
Gamle i gårde vil vide, at han indtil 1979 udstillede som fast medlem af Grønningen.
Men siden 1981 har hans bidrag til kunstlivet været at finde på Den Frie Udstilling, hvis skæbne i fremtidens udstillingsliv i den grad ligger ham på sinde.

15/8.2103 Jeg stiller Freddie spørgsmålene hvorfor han var på skolen; her svarer Freddie pga. situationen i København og herefter spørgsmålet; hvor han boede da han gik på skolen og her svarer Freddie;
Hej igen.
Jeg boede hos mine bedsteforældre cykelhandler Lars Peter Jacob Jacobsen og Eline Jacobsen, som var min mors forældre. De boede Sølystvej 9 og havde en cykelforretning, en tobaksforretning og et cykelværksted, dertil kom at min bedstefar drev en vognmandsforretning, altså taxa.
Jeg var der i alle mine ferier og da det brændte på i København kom jeg til dem og dermed til Jyderup Realskole. Jeg kan ikke huske nogle af børnene, men der er navne som f.eks. Ole Forman, der måske var feriebarn hos vores nabo frøken Forman, købmand Gundersen og viktualiehandler Olsen.
Nej tak jeg kommer ikke til festen, men håber i får en god dag.
Venligst Freddie A. Lerche Omtalte fest er invitation til 30/8.14, Huus

Fundet 2 billeder af Freddie Lerches på internettet 20152
Freddie Lerches billede
Den hvide mand af Freddie Lerche,
År: 1965,
Bredde: 100 cm,
Højde: 135 cm,
Udstilling: Byen - og dens mennesker 2015
Freddie Lerches billede
Kjolen af Freddie Lerche,
År: 1965,
Bredde: 100 cm,
Højde: 111 cm
Udstilling: Byen - og dens mennesker 2015


Kilder:
Kilde 1: Politikkens fødselsdags interview
Kilde 2: Internet søgning 2015
Noter:

Se "Den store danske" for Freddie Lerche
Se "Den frie udstillings omtale af Freddie Lerche

Sidst rettet 27. januar 2015
©Jyderup Realskole