Teaterforeningen "Skarridsø Teaterkreds"
1979 april; Teater begivenhed Godspell som opføres på Jyderup Erhvervsrettede Grundskole.
Der venter alle teaterinteresserede en begivenhed ud over det almindelige når Ungdommens Teater opfører Godspell, rockmusicalen der er bygget over Matthæus-evangeliet.
Forestillingen, der bliver offentlig, opføres i den nye teatersal på JEG fredag den 20.april 1979.
Det er JEG og en kreds af teaterinteresserede i Tornved kommune, der står bag dette enestående arrangement og baggrunden for denne forestilling er, at man gerne ser startet en teaterforening i Tornved kommune, siger en af initiativtagerne, Mogens Berggren.
- Vi skal senere nærmere omtale forestillingen, men meddele, at billetsalget og forudbestilling starter mandag og der er forsalg på bibliotekerne i Jyderup og Mørkøv
Det er et stor arrangement, man her lægger op til, således kan nævnes at forestillingen alene koster 20.000 kroner, dertil kommer alle andre udgifter. Så arrangørerne håber på stor opbakning, også fordi man er spændt på om der er interesse for stiftelsen af en teaterforening1

1979, 7. april - KF, side 11; Godspell på Jyderup Erhvervsrettede Grundskole

1979 maj; Teaterforening i Jyderup
Teaterkredsen holder stiftende generalforsamling den 11. juni 1979 i Jyderup
Omkring 120 mennesker mener, at der skal oprettes en teaterkreds for Tornved og de omkringliggende kommuner. I forbindelse med opførelsen af Godspell i Jyderup den 20. april 1979, fremkom der ønsker om at regelmæssige teaterforestillinger i området. Da teatersal og scenefaciliteter på Jyderup Erhvervsrettede Grundskole er de bedst tænkelige blev der nedsat en arbejdsgruppe, som skulle undersøge mulighederne for at oprette en teaterkreds.
Gruppens medlemmer er overbibliotekar Bente Skat Andersen, John Andreasson, Holmstrup, der er medlem af kulturelt udvalg i Tornved kommune, lærer på Jyderup Erhvervsrettede Grundskole, Mogens Berggren, Buerup og organist Aksel H. Mathiesen, Stokkebjerg, der er næstformand i bestyrelsen for Jyderup Realskole.
Resultatet af gruppens arbejde foreligger nu i form2
Teaterforeningen Skarridsø 1979 1979 maj; 120 bag teaterforening
150 mennesker bag Skarridsø Teaterkreds
Omkring en af de bedste teaterscener i provinsen (ifølge skuespilleren Ole Ernst) blev mandag aften stiftet en teaterforening. Det skete i Jyderup Erhvervsrettede Grundskole nye teatersal. I mødet deltog omkring 90 mennesker og flere medbragte navne og adresser på folk, som gerne ville være med i en teaterforening, men som ikke kunne deltage, i alt omkring 150. Derudover har 25 fra Tornved Ungdomsklub givet udtryk for at ville deltage i en sådan forening. Og endelig er der et mere eller mindre ubestemt antal mennesker, som ved opførelsen af forestillingen Godspell skriftlig gav udtryk for at ville abonnere på teaterforestillinger i Jyderup
Teater i Jyderup
Stiftelsen af teaterforeningen Skarridsø Teaterkreds, som den egentlig hedder, medføre, at der i den kommende sæson 1979/80 vil blive vist ca. tre teaterforestillinger i Jyderup, hvortil man vil kunne tegne abonnement til en pris, der nok kommer til at ligge omkring 100 kr. pro person. Det er endvidere at teaterforeningen indleder den første sæson med til efteråret at få opført operaen "Tiggerstudenten" med den Jydske Opera og Århus Byorkester. Ifølge Mogens Berggren, Buerup, der er en af initiativtageren, er operaen blevet tilbudt Skarridsø Teaterkreds som eneste opførelse på Sjælland.
Endvidere er der på nuværende tidspunkt tale om, at Svalegangens "Nedtælling" og Bandens "Op med humøret" skal opføres i Jyderup.
Hvad man vil forsøge at få på programmet bliver imidlertid endelig afgjort ved det første møde i teaterkredsens nye bestyrelse.
40% rabat
Arbejdsgruppen som har forberedt forenings dannelse består af overbibliotekar Bente Skat Andersen, John Andreasson, Holmstrup, der er medlem af kulturelt udvalg i Tornved kommune, lærer på Jyderup Erhvervsrettede Grundskole, Mogens Berggren, Buerup og organist Aksel H. Mathiesen, Stokkebjerg. De blev alle på mødet mandag valgt ind i den nystiftede forenings bestyrelse.
Formand John Andreasson
Formand John Andreasson
På mødet bød John Andreasson velkommen. Økonomisekretær i Danmarks Teaterforening, skoleinspektør Poul Dam, Ballerup, orienterede derefter om en teaterforenings arbejdsgrundlag. Han oplyste bl.a. at der i en tilskudsberettiget teaterkreds kan opnås 40% rabat fra stat og amtskommune på de normale billetpriser.
Desuden medføre abonnementstegning, at abonnenter gratis modtager rabatkuponer, som giver 33 1/3% rabat på teaterbilletter overalt i landet - undtagen Det Kongelige Teater.
Poul Dam oplyste at der findes omkring 100 teaterforeninger over hele landet.
Endvidere fortalte Mogens Berggren på mødet, at Jyderup Erhvervsrettede Grundskole gratis stiller teatersalen til rådighed for teaterkredsen. Det eneste der skal betales, er pedeltimer til opstilling af stole og til oprydning efter hver enkelt forestilling.
Arbejdsgruppen forelagde et udkast til vedtægter, som blev vedtaget efter en kort debat. Under selve den stiftende generalforsamling var kommunalbestyrelsesmedlem og folketingskandidat Hans Roth, Mørkøv, dirigent. Den nye forenings bestyrelse blev valgt og kom til at bestå af foruden de oven for nævnte Jørgen Christensen, Stenrand i Svebølle, Ester Berggren, Buerup, Ina Bro-Jørgensen, og Poul Krarup, Stokkebjerg, Henrik Westh, Mørkøv og John Samuelsen, Buerup, blev bestyrelsessuppleanter. På det efterfølgende konstituerende bestyrelsesmøde blev John Andreasson valgt til formand, Aksel H. Mathiesen, til næstformand, Ester Berggren blev kasserer og Bente Skat Andersen blev teaterkredsens sekretær3

1979 juni; Verdenshistorie på 8 min (Teaterkredsen)
Som et særligt indslag i Skarridsø Teaterkreds stiftende generalforsamling underholdt skuespiller på Det Kongelige Teater Ole Ernst med oplæsning og causerier.
Ole Ernst 1979
Ole Ernst
På scenen i Jyderup viste Ole Ernst sin styrke som oplæser ved at bevæge sig fra det vanvittigt morsomme - nærmest absurde - over "Dave Allan" lignende vittigheder til det mere alvorlige og eftertænksomme. For - som han sagde - at vise teatrets forskellige aspekter.
Han indledte med "Verdenshistorien fra Oldtiden til i dag på otte minutter", var et causeri, han havde lavet, over bogen "Koen har fire hjørner", der er skrevet af børn. Han læste Gustav Wieds "Erotik - en forelsket ung mands optegnelser". Derefter fortalte han vittigheder og han sluttede sit repertoire med digte af Morten Nielsens fra "Kriger uden våben", den eneste digtsamling han nåede at udgive før sin alt for tidlige død i begyndelsen af fyrrene.
Ole Ernst udtrykte på mødet i Jyderup oprigtig begejstring for sceneforholdene på Jyderup Erhvervsrettede Grundskole.
Samtidig med at han gav den nystiftede teaterforening et tilbud. I foreningen er der også kræfter, som ønsker dannelsen af et amatørteater. Ole Ernst lovede, at han vederlagsfrit ville stille sig til rådighed, som rådgiver for et amatørteater4

1979 okt.; Teaterforeningen låner JEG teatersal
Politisk skræmmekomedie indleder sæsonen 79/80
Teatergruppen "Banden" kommer til Jyderup med "Op med humøret" den 12. november 19795

1981, juni; 3 teaterforestillinger
Programmet for den kommende sæson i Skarridsø Teaterkreds rummer tre forestillinger. Onsdag den 18. november 1981 opfører Den Jyske Opera "Tiggeroperaen". "En tilfældig anarkists hændelige død" af Dario Fo opføres lørdag den 6. februar 1982. Sæsonen slutter onsdag den 7. april 1982 med "Kat på et varmt bliktag", hvor Poul Richardt er blandt de medvirkende. Teaterkredsen håber, at Ebbe Rode vil stå for det underholdende indslag, når foreningen den 15. september 1981 holder generalforsamling.
Abonnementsprisen for den kommende sæson bliver 120 kr. Løssalgsbilletter til de tre forestillinger koster 60 kr., mens unge under uddannelse kommer ind for halv pris. Unge fra Tornved kan takket være et kommunalt tilskud komme ind for 10 kr. Tilskuddet er medvirkende til at Skarridsø Teaterkreds klarer sig ganske godt rent økonomisk6

Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 3. april 1979, side 7; Teater begivenhed Godspell som opføres på Jyderup Erhvervsrettede Grundskole
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 9. maj 1979; teaterforening i Jyderup
Kilde 3: Kalundborg Folkeblad 30. maj 1979, side 7; 120 bag teaterforening
Kilde 4: Kalundborg Folkeblad 12. juni 1979, side 6; Verdenshistorie på 8 min
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 29. okt. 1979, side 6; Teaterforeningen låner JEG's teatersal
Kilde 6: Kalundborg Folkeblad 15. juni 1981 side 7
Noter: Skarridsø Teaterkreds stiftende generalforsamling blev afholdt på Jyderup Erhvervsrettede Grundskole.

Sidst opdateret 14. oktober 2015
©Jyderup Realskole