1966
På studie tur - Bornholm
Elever fra 7.a på Jyderup Realskole er i denne tid på studietur på Bornholm under ledelse af overlærer Hjorth-Olsen og lærerinde, fru Lise Hjorth-Olsen. Studieturen gælder biologiske og geologiske undersøgelser1

Jyderup Realskoles 7a gjorde enestående botanisk fund
Jyderup Realskoles 7a er vendt hjem fra lejrskoleophold på Bornholm, og samtidig nåede rejsebrevet frem til redaktionen.
Heri fortæller fru Lise Hjorth-Olsen på 7.a's vegne:

I dejligt sommervejr drog 7.a fra Jyderup Realskole, af sted fra Jyderup for, som tusinder af andre skolebørn, at opleve Bornholm på få dage. Og det blev en oplevelse.
Alle navnene, som man kendte fra geografitimerne, har pludselig fået dimensioner - og Rønne Granit er ikke mere blot en stenart, der bruges til gravsten, men et spændende stenbrud lidt udenfor Rønne, hvor vi, foruden Rønne granit i forskellige afskygninger, fandt pegmatit, diabas, røgtopas og ametyst. I tilgift havde vi en pragtfuld udsigt.

Lydisk stenurt
De medbragte hamre blev svunget flittigt, og jagten på forsteninger har givet udbytte. Graptolitter og ortoceratitter kender vi ganske godt nu.
Ganske uventet fandt en mindre ekspedition, som var draget ud til et stenbrud, en plante der aldrig før er fundet på Bornholm eller i Danmark i det hele taget. Det var en "lydisk stenurt", og den er blevet bragt hjem i triumf.

Udsigt til Polen
Selvom afstandene på Bornholm er små, så er forholdene ofte overraskende store. Hammershus er ikke blot en fæstning, men et kolossalt fæstningsanlæg med mægtige afstande mellem yderpunkterne. Dueodde er ikke en sandstrand, men klit ved klit, indtil man endelig lang om længe står ned ved havet - med udsigt til Polen!
I løbet af få dage har vi været hele øen rundt, klatret på klipper, spiste nyrøget sild med fingerslat, set på pottemageri fra a til z, beundret den elegante tagkonstruktion i en rundkirke og meget, meget andet. Da vi på falderebet gjorde resultatet af turen op, var vi enige i, at nok er det sandt, alt hvad godt der siges om Bornholm, men det bliver først virkeligt fra det øjeblik man selv oplever det.
På 7.a's vegne Lise Hjorth-Olsen2


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 10. juni 1966, side 4; På studie tur - Bornholm
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 14. juni 1966, side 4; Jyderup Realskoles 7a gjorde enestående botanisk fund

©Jyderup Realskole