England
Englandsturen
For 30 elever fra Jyderup Realskoles 9. og 10. klasser og 3. real var lærerne Aase Povlsen, Gerty Frederiksen, Hildegard og John Larsen rejseledere på en tur til England. Rutebilejer Dandanell, Havnsø, stod for kørslen. med på studierejsen var også socialrådgiver Søren Larsen. Efter hjemkomsten har vi modtaget følgende nedenstående beretning om turen og udbyttet af denne:
Det første indtryk 9. og 10. klasse og 3. real, Jyderup Realskole, fik af England var ikke ubetinget godt. Efter mere end et døgns rejse, dels i bus, dels over Østersøen via Gedser-Travemünde, og over Kanalen, Seebrücke-Dover, var det et noget fugtigt England, vi først så, dengang bussen standsede ved promenaden i Dover. Til "trøst" blev smurt og uddelt håndmadder til alle 37 deltagere, vognmand og chauffør indbefattet.
Heldigvis er første indtryk jo ikke altafgørende. Vejret klarde op, og det lykkedes os at komme ret hurtigt til Greenwich Park, hvorfra alle begav sig af sted på sight-seeing med den gamle te-clipper "Gutty Sark" som mål for fodturen. - I øvrigt til advarsel for fremtidige London-farere: Der er meget langt at gå fra "Cutty Sark" op til toppen af Parken igen.
Første hotel på turen var desværre en svipser. Det lignede en afrakket kaserne med flersengs-stuer, vakkelvorne metalsenge, lasede madrasser, snavs overalt, ubrugelige skabe, samt diverse uhumskheder på bruseforhængene. - Efter en heftig diskussion drog vi af sted igen. Med en venlig taxachauffør som guide, lykkedes det hhurtigt at inde et andet og betydeligt bedre hotel, "Corona".
De følgende dage gik hurtigt, for vi skulle nå en masse, besøg på St. Paul Cathedral, inklusive trave op i hviskegalleriet, rundtur på Tower of London, se Turnérs billeder på Tate Gallery, forskellige samlinger på British Museum, og en aften i en musichall på på Leicester Square. På vore busture fra sted til sted så vi desuden Cleopatra Needle obelisken ved Themsen, The Cenotaph på Whithehall, hestegarden på vagt sammesteds, Big Ben på The Parlament Westminster Abby m.m.
En stor oplevelse blev Madame Tussand's vokskabinet - og fodboldkampen mellem Chelsea og Arsenal var ikke mindre en begivenhed for de fodboldinteresserede. (Heldigvis kom vore Chelsea-tilhængere til at sidde/stå på Arsenals's halvdel - så de måtte jo hyle med de ulve, de var iblandt for at begå sig!" Stonehenge på Salisbury Plains, det årtusindegamle Keltiske soltempel, var en overvældende oplevelse. - En anden art indtryk var Dartmoor Heden med sine vilde ponier og fængsel for Englands værste forbrydere. De fleste læsere af engelsk krimier kender alt dette fra beskrivelser. Dér var vi samme dag, som vi aflagde besøg i Plymouths flådehavn. For øvrigt er Heden stor og øde, med manende skilte når man kommer ad de små snirklede veje, der gør det ud for hovedvej: "Dartmoor ahead! Have you enough petrol?" (Dartmoore forude - har De benzin nok?).
Flådehavnen var lidt af en skuffelse for de fleste. Der var en del kuriositeter, f.eks. et havehus bygget til minde om et kongebesøg - fem år efter at besøget havde fundet sted! - Men ingen krigsskibe eller ubåde, som vel nok de fleste havde forstillet sig. Dog, ret skal være ret: Vi så 2-3 skibe, der var ved at blive bygget, og ude i bugten lå et krigsskib, men det skulle efter sigende til ophugning.
På vor sidste dag i England - i bus på vej fra Torquai til Dover - opnåede vi at blive standset af en politibil med blå blinkende lys og tudende sirene... Sigt for jo undertiden ens liv til at passere revy - det kunne høres på diverse forskrækket udbrud. Imidlertid var åsagen den enkle, at der var ringet til politiet, at en låge bag i en bus fr kontinentet var sprunget op. Derfor var politiet på udkig efter "en bus fra kontinentet" for at gøre opmærksom på uheldet.
Vejen hjem gik over Hastings, og man repeterede i bevidstheden, hvad man huskede om dette sted, slaget ved Hastings i 1066. Nu er fæstningerne erstattet af rækker af turisthoteller langs strandpromenaden. Videre kom vi over Seebrücke. Planen var, at vi var i Brüssel skulle se EF-bygningen, med det var tidlig morgen, da vi kom dertil, og vi nøjedes med at passere forbi. Alt i alt blev det en belærende og dejlig tur, med mange indtryk, som vil huskes.


Kilde:
Jyderup Realskoles skoleblad Frikvarter juni 1973, side 10-11
©Jyderup Realskole