1973 Lejrskole i Tønder

Vi startede fra Kollegiet den 30. september. Vi ankom til Tønder sent på eftermiddagen.
Vores tre lærere, Frk. Hansen, hr. Berggren og Hr. Vogelbein, fik os stablet op i en bus, hvorefter vi kørte fra stationen til Missionshotellet, hvor vi straks fik anvist vore værelser. Så snart vi havde spist, gik vi en rundtur i byen. Senere på aftenen gik vi i biografen, hvor vi så "Det gamle guld".
Den 31. september kørte vi ud for at se Dybbøl og skulle også have være på Broagerland, hvad vi ikke nåede, men i Dybbøl så vi Dybbøl Mølle og skanserne. Der gik også nogle kvier her.
Tirsdag den 1. oktober kørte vi op for at se heden omkring Grindsted og Hærvejen.
Det er et mærkværdigt landskab i Sønderjylland, helt fladt er det.
Da vi havde set Hærvejen og heden, skulle vi til Leogland. Der var lukket. En stor skuffelse. Men vi måtte trøste os med at køre videre til Løveparken i Givskud. Det var en mægtig oplevelse. Vi så strudse, gazeller og frem for alt løverne. Vi så også vildsvin,
det er ikke hver dag, man ser dem. Så gik turen videre til Jelling, hvor vi så Jelling stenene og højene. Vi kørte videre til Koldinghus. Vi så en mængde ting, og vi var også oppe i et højt tårn, hvorfra vi kunne se ud over hele Kolding. Vi kørte videre, og næste "stop" blev i Christiansfeld (byen er berømt for sine honningkager). Vi gik ud på sold, og hvad jeg kan tænke mig til er, at de fleste nok købte honningkager. Hjemturen til hotellet gik gennem Møgeltønder og Højer. I Højer så vi slusen, som er en kammersluse.
Onsdag den 2. oktober - Denne pragtfulde dag tilbragte vi i Tyskland. Vi var i Slesvig, hvor vi først fik vores madpakker, som vi måtte sidde og spise på en fortovskant. Efter frokost så vi Slesvig Domkirke, som er meget smuk; store vinduer af glasmosaik, flotte altre og smukkest af alt altertavlen. Den er skåret ud i hånden og så samlet af bittesmå træstykker. Den er indrettet, så den kan lukkes. Der var også en anden særlig ting i kirken, nemlig munkestolene.
De er ret høje, og sædet kan klappes op. Når sædet er klappet op, er der på undersiden limet et stykke træ fast. Det er en "barmhjertighed". Den bruget man, når munkene skulle i kirke og høre en lang prædiken, og når de skulle stå op, kunne de altså støtte sig til denne "barmhjertighed". Efter, at vi havde set kirken, gik vi ud og købte ind af forskellige ting. På vejen hjem så vi nogle af de karakteristiske marskområder. Marsken er indvundet land fra havet, og man har altså opsat et dige. Marsken bruges som græsmark for får. Vi så også Gottorp Slot.
Torsdag pakkede vi vor bagage sammen og kørte til Ribe og Esbjerg. I Ribe ville vi ind i kirken, men de var lukket. Men så fik vi fat i en forvalter for en udgravning. Der er nemlig fundet en vikingeby fra ca. 825. Han fortalte en hel masse, og vi så de sørgelige rester af udgravningerne. Derefter kørte vi til Esbjerg for at se for det første havnen, som er Danmarks største havn. Så var vi inde på fiskerimuseet og Saltvandsakvariet. I et akvarium er der en sæl, og i alle de andre er der forskellige dyr fra havet.
Ser udstilles også andre ting; Radioudstyr, en radarskærm, fiskerirejer og meget andet.
Og nu vil jeg tillade mig at takke vore tre lærere, som var med os, og dem som har hjulpet os med at arrangere ture.
Med venlig hilsen Martin Hansen, 6.b


Kilde:
Jyderup Realskoles skoleblad "Frikvarter" dec 1973, side 12-13: Jyderup Bogtrykkeri

Sidst rettet 21. februar 2015
©Jyderup Realskole