1969 Arsenik og gamle kniplinger
Nok er Joseph Kesselrings klassiske komedie "Arsenik og gamle kniplinger" et lystspil, der kan få latteren til at runge, men det er samtidig en særdeles krævende opgave, hvortil både talent, intelligens og lune skal kombineres for at gøre personerne troværdige, og dette var alt sammen lykkedes for lærere og ældste elever fra Jyderup Realskole og Kollegium ved festen på hotel "Skarridsø" i aftes.
Det skete ved den årlige skolefest for en stopfyldt sal, og det blev intet mindre end en bragende succes.
Skolebestyrer Peter Hehnel, der bød velkommen, har også - sammen med lærer Holger Ølholm - været instruktør for stykket. Der er fra mange sider mødt stor velvilje med hensyn til udlån af kostumer, og kun de helt særprægede måtte lejes. For kulisserne stod pedel Kristensen, og der var skabt meget naturtro interiører. Det ansvarsfulde job at være sufflør, var i gode hænder hos fru Edith Hehnel. "Bjørnebanden" - et humørfyldt orkester - sørgede for mellemaktmusikken.

Lærere og lærerinder
For første gang ved en skolefestkomedie var det hovedsagelig lærere og lærerinder, der medvirkede. Dels mente man kombinationen var nødvendig til et så krævende stykke, dels var det nyttigt for eleverne derved, at der skulle gives et udtryk for den særlige engelske mentalitet og humor, hvilket der sikkert bedst i lærernes opfattelse kunne være noget at lære af. Det var endda elevernes engelsklærerinde, fru Agens Thastum Sørensen, der har besøgt England flere gange og har en nær tilknytning til England, der spillede den største hovedrolle som lady Martha Drewsler.
Arsenik og gamle kniplinger Jyderup Realskole 1969
Arsenik og gamle kniplinger
Fru Edith Møldrup var Abbi Drewsler. Lærer Knud Hougaard havde dobbeltrollen som præsten og politibetjent. Lærer Bent Hansen klarede ligeledes to roller. De øvrige medvirkende var lærer Holger Ølholm, Bo Rasmussen, lærerinde Ingrid Andersen, skolebestyrer Peter Hehnel og eleverne Dan From Petersen, Sten Walther Hansen, Holger Petersen og Erik Vermey.
For at blive i skolesproget, blev opgaverne klaret til ug "med kryds og slange", og der var masser af bifald, taktfaste klapsalver og frem kaldelser.
Der kom også efter tæppefald mange opfordringer til at genopføre stykket.
Den traditionelle skolemarch blev afviklet festligt, hvorefter "Bjørnebanden" spillede op til et par timers dans, som afslutning på en meget vellykket og festlig aften 1


Kilde:
1: Kalundborg Folkeblad 24. marts 1969, side 6; Succes for Arsenik og gamle kniplinger

Sidst rettet 13. november 2014
©Jyderup Realskole