Den gyldne økse

8 kl. forfattere til komedien "Den gyldne økse"
I julestuerne var de respektive steder, udstillet dejlige ting i læderarbejde, keramik, håndgerning m.m., også eleverne havde været primus motor i juleudsmykningen de forskellige steder. Om eftermiddagen blev budt på kaffe med bagværk, senere var der spisning for gæsterne, og kl. 19 samledes man fra alle afdelinger til komedie og underholdning i salen på Jenny Mariehjemmet, Skarridsøgade.

Eleverne fra 8.B havde åbenbart talent som forfattere og havde selv kollektivt skrevet en sagnhistorie "Den gyldne økse", bearbejdet til opførelse ved direktør Mogens Berggrena), Ærtebjerg, der er lærer ved skolen.

Handlingen skildrer en slægtsfejde, hvor eksbrødre, Thorbjørn og Arne, spillet af Michael og Arne, strides om den gyldne kæmpeøkse. Herom fortæller stavkarlen Peter og moralen skal læres ud fra linjerne: "når kiv er sået, er tilliden gået". Tilliden genvindes og så kan der festes i enighed og sammen. Med Mogens Berggren, der også var aktører i komedien, opnåedes en solid succes og megen fortjent hyldest.
Musik- og sangpædagog Birgit Rasmussen kunne også notere en fin succes for sit sangkor, der underholdt med sange og optrin, også med stort bifald. Der blev på stemningsfulde måde afsluttet med Luciaoptog, hvor Luciabruden og hendes terner sang Lucia sangen og til sidst "Dejlig er jorden", hvor alle sang med.
Der var megen glæde over den dejlig, og indholdsrige dag, hvad der fra de forskellige afdelingers side var gjort et stort arbejde for, at det skulle blive1


Kilde:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 9. december 1975, side 6; Det var en dejlig dag
Noter:
a) Mogens Berggren ejer Jyderup kino og er direktør for denne

Sidst rettet 6. november 2014
©Jyderup Realskole