Husmoderforeningens julefest 1972

Julefest 1972
Når Jyderup Husmoderforening holder sin traditionsrige julefest, kommer man i den rigtige stemning til at fejre jul, lød det fra mange deltagere i aftes. Den store sal på Jyderup Realskoles Kollegium var pyntet smukt og farvestrålende, der var tændte juletræer, mange kærter og bordene var smukt pyntet i rødt og hvidt. Formanden, fru Edith Møldrup, bød velkommen til de ca. 100 gæster, damer og herre, og man sang "Der er noget luften". Under ledelse og akkompagneret af musikpædagog fru Birgit Rasmussen, underholdte skolens pigekor med sangen "Født er vor frelser", hvorefter fem små nissepiger dansede ind gennem salen og illustrerede korets sang - "Til julebal i Nisseland". Det gjorde stor lykke og fik fortjent bifald.

Det største af alt
Jyderup tidligere sognerådsformand gdr. kommunalbestyrelsesmedlem, Poul Rasmussen, holdt juletalen og sagde bl.a.: Vi synes, at mennesker kan udrettet meget, men ingen magter at sætte et blad på en nælde. Alt hvad der er lyst og liv, udsprang i det ene, at der blev jul på jord. Mennesker lander på månen, og man må undres over, hvor meget der kan udrettes, men det der menneskeligt betyder noget, de nære ting, at det bliver forår og efter, at der skabes liv, tager vi som en selvfølge, selvom det er de største undere. Julens budskab bunder i den uselviske kærlighed og er den samme midt i en verden, hvor ellers alt er, underlagt forandringens love. Mange synes julen har ændret karakter, er blevet materialistisk, men selv om vi mindes barndommens jul hos mor og far, at "Julemorgen var mit himmerig", så er børnenes ægte juleglæde stadig den samme, trangen til at glæde hinanden, glæden over julehilsener med gode ønsker fra slægten og gamle venner.
Der kan blive en tom plads om træet. Sådan er livet også, men julebudet hører aldrig op og de mange dejlige traditioner også i julebudskabet, får os til at føle, at julen er en rig tid, men også en tid hvor vi ikke må glemme, at det blev jul på jord, fordi Gud har oplukket himmerigs dør.

Lucia optog
Kun kærterne brændte, da dørene gik op og hvidklædte piger - 29 i alt - dannede Lucia optoget Luciabruden Anne-Catrine Rasmussen med den tændte Luciakrone på hovedet blev fulgt af sine 28 terner, alle med tændte lys i hænderne, og gennem salen sang de Luciasangen, akkompagneret af Birgit Rasmussen. Stående blev sunget "En rose så jeg skyde" - og mens de vandrede ud sang de "Dejlig er jorden". Det var en stemningsfuld oplevelse.
Under kaffepausen hyggede deltagerne sig på selskabelig måde. Til sangene akkompagnerede fru Agens Jørgensen, Dyremosevej.
Eleverne Grete Terp og Kim Hedegaard blev til populære sange akkompagneret på guitar af Vibeke Borggreen, kaldt "Bimmer"
Trekløveret fik også deres part af bifaldet.
Til julefestens traditioner hørte også et julespil om mange fine gevinster til de heldige.
Hele arrangementet blev særdeles vellykket og festligt, og den stemningsfulde og hyggelige aften sluttede med pilgrimssangen "Dejlig er jorden"1


Kilde:
Kalundborg Folkeblad 13. december 1972, side 6; Julen - den rigeste tid
Note:

Sidst opdateret 19. september 2015
©Jyderup Realskole