Spejdere på Kollegiet

1968 okt.; Landsstævne (udlån af Kollegiet)
Landsorkesterstævnet startet i Jyderup
De 200 pigespejdere vil i morgen slutte stævnet med tattoo og koncert på stadion.
Med klingende spil startede Det danske Pigespejderkorps landsorkesterstævne i Jyderup i går. Ca. 200 piger deltager i stævnet der afsluttes med en fest på hotel Skarridsø tirsdag aften, men forinden har pigerne været gennem et stort og krævende program, afvekslende mellem gruppearbejder, og fællesarrangementer. men også en række udflugter er der tilrettelagt.
De mange piger ankom i løbet af lørdagen og hovedparten flyttede ind på Realskolens Kollegie, hvorfra eleverne for tiden er på efterårsferie. Men også Sct. Georgsgildets Gildehus er taget i brug til indkvartering og endelig har en række Jyderup-hjem åbnet dørene for pigerne. Det er et stor arrangement at afvikle, men alt synes, at være særdeles vel tilrettelagt. Arrangementet har fra såvel kommunen og fra andre sider mødt den største velvillighed.
Velkomst
I går morges samledes de mange deltagere og ledere, samt en række kvarterværter på Jyderup kommuneskole til den egentlige velkomst og flaghejsning og allerede ved denne lejlighed fik Jyderup borgeren en forsmag på pigernes musikalske kunnen.
Efter flaghejsning bød divisionschef Ane-Lise Søvndahl-Petersen, Jyderup, på såvel spejderkorpsets som Jyderup kommunes vegne velkommen. Det var med en vis spænding vi fik dette store arrangement overdraget, og med en vis spænding vi gik i gang med opgaven. Jyderups orkesterleder Hr. E. Dose, var så begejstret for orkesterstævnet i Aarhus sidste år, at han satte sig i bevægelse for at få et lignende stævne til Jyderup. Vi er meget taknemlige for al den hjælp, vi har modtaget, sagde divisionschefen videre. Desværre må vi undvære lederen fra det store Aarhus-stævne. Ebba Hartmann. Hun har været helt enestående overfor Jyderup arrangementet, hvorfor vi gerne havde set hende her i dag. Men vi glæder os over at hun er i bedring og landsorkesterstævnet i Jyderup vil i dag afsende telegrafisk hilsen til fruen, med meddelelse om, at stævnet er åbnet, og med en tak for hendes indsats. Ane-Lise Søvndahl-Petersen gav derefter nogle praktisk oplysninger om de forskellige arrangementer, hvorefter pigerne blev inddelt i grupper og arbejdet tog sin begyndelse.
På Dragsholm
I går eftermiddags var der fælles udflugt til Fårevejle og Dragsholm Slot, hvor pigerne gav en vellykket koncert i slotsgården, ligesom der blev spillet ved Fårevejle kirke. Efter hjemkomsten og aftensmaden, var der på kommuneskolen kammeratligt samvær.
Både mandag formiddag og eftermiddag er der sammenspil på kommuneskolen, og der er ligeledes her om aftenen kammeratligt samvær, men der er også tid til at se lidt nærmere på Jyderup.
Afslutningen
Tirsdag bliver landsorkesterstævnets store dag. Fra morgenstunden indledes der med øvelser og generalprøve på eftermiddagens store program. Kl. 14 bliver der march gennem Jyderup. Pigerne er opdelt i tre orkestre, der vil udgå fra Jyderup Realskole, fra Gildehuset og fra Købmand Th. Olesen, således at hele byen vil blive dækket ind. De tre orkestre marcherer mod stadion på Ellebjerg, hvor der bliver tattoo, ligesom det store orkester på 200 piger vil give den afsluttende koncert.
Om aftenen er der fest på hotel Skarridsø for samtlige deltagere, kvarterværter, samt alle, der har bidraget til det store arrangements gennemførelse. her vil programmet naturligvis være musik i alle dets afskygninger, og der vil blive talt af Det danske Pigespejderkorps chef, fru Bente Øst Hansen, der har lovet at komme til stede.


Kilde:
Kalundborg Folkeblad 14. okt. 1968, side 6; Landsstævne

Sidst opdateret 19. oktober 2014
©Jyderup Realskole