1975 Per Hjort om fritid
Per Hjort om Fritid 1975
Jyderup Realskoles skoleblad Frikvarter juni 1975, side 12-13
Juni 1975 skriver Per Hjort om fritidsaktiviteter for Kollegiet.

Hvorledes fungerer børnene i deres fritid, og hvilke muligheder har de for at blive beskæftiget?
Dette er meget hyppige spørgsmål, der bliver stillet, når jeg modtager besøg på Kollegiet af forældre og folk med tilknytning til stedet. Som svar benytter jeg dette:
Børnene er umiddelbart interesseret i de forskellige aktiviteter, der tilbydes og deltager i stort antal i disse.
Beskæftigelses mulighederne er faktisk ubegrænsede, da vi på Kollegiet har mulighed for at tilbyde eleverne næsten alle former for sports- og hobbybetonede arbejder.

I de måneder, jeg indtil nu har virket, har eleverne og jeg brugt megen tid på alt lære hinanden at kende, således at eleverne blev klar over, hvem og hvad jer er, og hvorfor jeg er her, samt dette, at jeg kunne danne mig et billede af, hvor børnenes interesser lå. Det hele har dog ikke været snak. Vi har haft mange aktiviteter i gang, såsom træsløjd, stoftryk, læderarbejde, maskefremstilling og dramatik.
Af større arrangementer kan nævnes vores store og meget vellykkede maskeradefest, hvor 150 elever og lærere mødte op i festlige og farverige kostumer og fik en munter aften med dans og konkurrencer, garneret med forårsruller, fastelavnsboller og sodavand.
Vi har været på små spadsereture, og har bl.a. besøgt Den lille Kostskole hvor vi blev trakteret med varm kakao og havde en hyggelig eftermiddag. I midten af april arrangeredes et byløb, hvor deltagerne skulle passere flere poster samt løse en del opgave med tilknytning til det pågældende sted. Med stor succes har der været afholdt forskellige former for quiz med pæne præmier til vinderne. Ca. hver 14. dag kører vi vores egen biograf, hvor vi bl.a. har vist filmen "Solstik" med Kjeld Petersen og Dirch Passer.
Jeg kunne selvfølgelig blive ved at remse ting op; dette blot for at give et lille indtryk af aktiviteterne de sidst tre måneder.

Fremtiden - hvad byder den så på? Vi har fået vores keramikovn og drejeskive, som er blevet installeret i formningslokalet på Søbæksgården.
D.v.s., at der nu bliver rige udfoldelsesmuligheder for keramikarbejde. Vi kan også der fremstille egne tryk i linoleum, papir og stof. Med dette lokales færdiggørelse er et meget stort behov for plads blevet opfyldt.

Sommeren står nu for døren, og for øjeblikket gælder det udendørsaktiviteterne, såsom ridning, atletik, og foldbold, håndbold, og basketball. Også her har vi pladsen og remedierne, der skal benyttes.
Det er mit mål, at der på Kollegiet bliver et fritidscenter, der kan tilbyde eleverne mulighed for at arbejde med netop den hobby, som vedkommende interesserer sig for. Målet skal nok blive nået, men et sådant center kan ikke bygges, det skal skabes ved et godt samarbejde mellem eleverne og os, og dette samarbejde eksisterer.

Se også Vor hverdag som omtaler fritidsaktiviteter dec. 1975


Kilde:
Kilde; Jyderup Realskoles skoleblad Frikvarter juni 1975, side 12-13 Per Hjort

Sidst opdateret 20. oktober 2014
©Jyderup Realskole