Egon Schou-Hansen
Egon ses på Jyderup Realskole fra V Underklasse 1952/53 - Realeksamen 1958
Jytte Schou Hansen, Jyderup Realskole 1943/44 I Underklasse - Realeksamen 19521


1956 nov.; To trætte spejdere
To spejdere, Egon Schou Hansen og Peter Gylling Folkmann, startede lørdag eftermiddag på en 30 km tur for at opnå kilometerpladen. Ved 18,30 tiden bankede de på hos godsejer Gorm Hansen, Nørager, for at bede om lov til at sove i laden. Mere komfortabelt måtte de ikke ligge, selvom det blev tilbudt. Der var også forbud mod at tage madpakke med hjemmefra, og de medbragte kun lidt råt kød og mel. Kødet blev stegt på spid over bål, og melet æltet til dej, som bagtes til snobrød omkring en pind. De to klarede turen pænt2

1957 juli; Til verdens Jambore i England.
Samvær med 38.000 spejdere.
I morgen rejser seks Jyderup spejdere. Egon Schou Hansen, Sølystvej, Arne Jensen, Jyderup Skov, Jens Olesen, Kirkebyen, Peter Gylling Folkmann, "Gyllinghus", Finn Petersen, Holbækvej, og Niels Jentoft-Olsen, Fuglsangsvej, sammen med 23 andre spejdere til verdensjamboreen i England. Patruljefører Anders Christiansen, Nykøbing, og tropsfører Tom Hougaard, Holbæk, er rejseledere for spejderne.
Rejsen går over Padborg til ostende, hvorfra de skal sejle til Dover. Videre køres med toget til London, hvor man i tre dage skal bo i Gillwel Parkens lejr, det internationale fører træningscenter.
Pr. bus vil der blive arrangeret ture rundt i London, hvor seværdighederne vil blive forevist.
Sidste del af rejsen går 30 km. mod nord til Sutton Park ved Sutton Coldfield, hvor jamboreen åbner torsdag den 1. august. Sutton Park ligger ca. 8 miles nordøst for Birmingham i en meget naturskøn egn.
De 12 dage, Jamboreen varer, vil blive rige på oplevelser for de seks Jyderup spejdere, der skal være sammen med 38.000 spejder fra hele verden. Alle nationer bliver repræsenteret3
Der er mere fra Jamboreen 29. juli 1957, side 3

1957 aug.; Ingen klager mere
Efter at have set Etons gamle klasseværelser
Efter at have set et af Eton Kostskoles gamle klasseværlser var der ingen der klagede over dem på Jyderup Realskole, skriver Jyderup spejderen Egon skov Hansen fra Verdens Jamboreen i England. Det havde været begivenhedsrige dage i London, og spejderne har næsten fået set alle byens seværdigheder.
- Vi begynder med besøg på Tower, hvor de flotte "Beefeateres" imponerede os meget. Derefter gik turen pr. bus til vokskabinettet, og her var vi også i oldtidskabinettet. Det var en dejlig dag, men desværre var det regnvejr det meste af tiden. Næste dag var vi med busser rundt i Londons omegne; desværre blev vores trop splittet, og vi kom sammen med nogle spejdere fra Sydsjælland. I Hampton Court spiste vi til middag i den skønne park og derefter var vi inde at se slottet. Derfra kørte vi videre til Windsor Castle, hvor Dronning Elizabeth og prins Philip bor om sommeren. På vejen mod Gilwell Park så vi den kolossale store flyveplads med verdens største hangar, samt kasseapparatfabrikken National. Om mandagen var vi på rundtur i byen og så bl.a. Buckingham Palace. Vi var endvidere på sejltur på Themsen og premierministerboligen i Downing Street no 10. Vi var også i Westminster Abby og så Baden Powels Mindesmærke. Derefter gik turen til Sct. Paul Cathedral med Whispering Gallery. Om tirsdagen så vi Krigsmuseet, og derfra tog vi til Hyde Park, hvor vi lå og nød det gode vejr. Vi var rundt i byen og var bl.a. i en af Londons største forretninger Falfriges. Da vi kom tilbage til Gilwel Park, tændte vi lejrbålet og tidligt næste morgen brød vi lejren op og tog toget til lejren ved Birmingham. Undskyld skriften, men jeg har travlt. Hilsen Rævene4

1957 aug.; Spejdere - Teltene sat under vand
Voldsomt skybrud over lejren i England. Sutton Park.
Et voldsomt uvejr med torden og styrtregn hjemsøgte i nat spejder Jamboreen i England.
Uvejret begyndte kort før midnat og satte ind medvoldsomme regnskyl, som adskillige steder fyldte teltene med vand nedefra. Værst stod det til hos den afdeling af det danske kontinent, der er anbragt i underlejren "Copenhagen". Førerne måtte beordre mange af drengene ud af teltene og fik dem anbragt i et af de store administrationstelte, mens uvejret stod på. Efter at drengene var blevet anbragt gik førerne en runde gennem lejren og fandt en lille Jysk dreng i et af teltene. Han havde bjerget sig op på det tørre og sad på en dynge rygsække, og på spørgsmålet om, hvor de andre var, svarede den lille jyde lunt: De gået i land.
Til morgen er vejret igen strålende. Det har været meget tørt i denne egn af England hele sommeren, og i de sandede jord er nattens regnmængder hurtigt forsvundet, så den danske lejr igen er i den fineste orden og snart helt tør5

Yderligere fra Jamboreen i Kalundborg Folkeblad 13. august 1957, side 4, 14 august 1957, siden 4 og 15 august 1957, side 3.
Klassebillede for Jytte 1952 (billedet fra Birte Juul' søn)
Jyderup Realskole realisterne 1952


Kilder:
Kilde 1: Jyderup Realskoles årsberetning
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 5. nov. 1956, side 3; 2 trætte spejdere
Kilde 3: Kalundborg Folkeblad 23. juli 1957, side 3; Til verdens Jambore i England.
Kilde 4: Kalundborg Folkeblad 4. aug. 1957, side 3; Ingen klager mere
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 6. aug. 1957, side 4; Spejdere - Teltene sat under vand
Note: 2016; Navneændring Jytte hedder nu Jytte Schou Jørgensen

Sidst rettet 31. maj 2016
©Jyderup Realskole