Kørerlærer Villy og fru Grethe Jentofta
Holbækvej 143, Jyderup
Kirsten Jytte Jentoft ses på Jyderup Realskole fra 1958-1962
Inge-Lise Jentoft, Vognmand Jentoft, Jyderup 7. kl. 1962/63 - 1965/661
Jyderups første autoværksted
Billedet her fra Jyderup lokalarkiv, helt til højre ses Villy Jentoft

Første autoværksted Fra omkring 1910
Bilerne på billedet er ikke hentet fra et bilmuseum, men var de hypermoderne modeller omkring 1910-1915, omend de var sendt til eftersyn på Aage Christoffersens bilværksted på Sølystvej, Jyderup
På dette morsomme gamle billede ser man til venstre ejeren, automekaniker Aage Christoffersen, helt til højre Villy Jentoft, nu lillbilvognmand og kørerlærer i Jyderup. Læredrengen på hjørnet bag det to-hjulede køretøj er Gunner Jensen, nu kendt som automekaniker i Ruds Vedby, men hvem er mande ved bilens forparti! Kan læserne hjælp os med identificeringen?
Jyderups første
Der menes, at dette var Jyderups første bilværksted, og det fungere stadig som sådan, omend i udvidet skikkelse, og med Poul Sørensen, Chewron, som indehaver. Sønnen, Hans K. Sørensen, er også aktiv i virksomheden, som nu også omfatter et bagved liggende stort værksted, butikssalg i det gamle værksted, autoforhandling, benzin- og servicestation.
Fra 1931 var Poul Sørensen i øvrigt ansat hos Aage Christoffersen og da så såvel eksteriør som interiør fuldstændigt ud, som på det viste billede. "Bilværksted" malet på taget, var blikfang for de - i 1910-1915 relativ få bilister.
Der blev dog hurtigt fuldt op at gøre for både mester, to svende og læredreng, senere endnu et par mand.
Der er mange interessante og morsomme detaljer på det gamle billedklenodie, men - bortset fra bilerne - er alligevel bygningen så at sige uændret, omend selve værkstedet, ved udvidelsen, kom til at ligge bag ved den gamle bygning, hvor Poul Sørensen stadig har forretning. Det er kun ca. en snes år siden, at hækken blev fjernet og der blev anlagt fortov.
Nu vil vi gerne aktivere læserne: hvem er "den tredje mand" der - udover daværende læredreng - ses på billedet? Den der kan opklare "sagen" bedes venligt have den ulejlighed at ringet til Poul Sørensen 4760106 .

1971, marts; første autoværksted korrektion til første artikel
Hvem er Jørgensen fra Snertinge?
- Det er min Ford man ser på det gamle billede fra bilværkstedet på Sølystvej i Jyderup, oplyser vært i Lille Valby forsamlingshus ved Slagelse, Gerhard Christoffersen en bror til daværende indehaver Aage Christoffersen.
Billedet har interesseret mange, og vi har haft en del henvendelser med forskellige oplysninger, bl.a. rettelse til årstal, således var det ikke i 1923, men i 1931, at nuværende indehaver, autoforhandler Poul Sørensen kom i lære hos Aage Christoffersen. Det menes også at billedet er taget en del år efter værkstedets oprettelse. Der blev begyndt på Teglværksvej, fortæller Gerhard Christoffersen, som to gange var i kompagni med sin bror, og som videre nævner, at de allerførste, der - i Jyderup - havde med biler at gøre, uden at det dog egentlig var værksted, var brødrene Frederik, Ludvig, Alfred og Karl Jacobsen, der konstruerede Jyderups første bil, som fik navnet FLAK- bilen, dannet af brødrenes forbogstaver. FLAK-bilen blev sat i produktion og denne fabrik lå på Drivsaatvej, hvor nu automekaniker Jørgen Christiansen har værksted i den tidligere autofabrik. Gerhard Christoffersen bekræfter, at personerne på billedet er Aage Christoffersen, Villy Jentoft, Jyderup og Gunner Jensen, Ruds Vedby. Det blev efterlyst, hvem der var "den tredje mand" af de fire personer, daværende læredreng indbefattet. Gerhard Christoffersen kan huske, at den pågældende, der var svend, hed Jørgensen, men har glemt fornavnet. Jørgensen var fra Snertinge, og Christoffersen kunne godt tænke sig at vide, om det kan indkredses nærmere. Hvem er Jørgensen fra Snertinge? 7


1957 sep.; Villy Jentoft fylder 50 år
Vognmand og kørelærer Villy Jentoft, Holbækvej, Jyderup, fylder tirsdag, den 24. september 1957, 50 år.
Villy Jentoft havde sin barndom ved Gyde Mølle, men har det meste af sin tid boet i Jyderup. Her har han sammen med sin broder, Evald Jentoft, oparbejdet en solid og kendt virksomhed som vognmand inden for Lillebilbranchen, men det er ikke mindst som kørelærer, Villy Jentoft er kommet i kontakt med mennesker både inden for og langt uden for sognets grænser. Han er blandt sine elever respekteret for sin samvittighedsfulde grundighed og er populær for sin venlighed - og fordi han aldrig mister tålmodigheden. Det er gode egenskaber for en kørelærer.
I det hyggelige hjem, som Villy Jentoft har skabt sammen med sin hustru, er han en lige så afholdt som gæstfri vært for husets mange venner, og her markeres 50 års dagen ved en festlig lejlighed sammen med sin far, Cykelhandler H.P. Jentoft, Holbækvej, Jyderup, der samme dag fylder 81 år2

1967 sep.; 60 år
En kendt skikkelse i Jyderup kørerlærer Villy Jentoft, Holbækvej, fylder på søndag den 24. september 1967, 60 år
Villy Jentoft er søn af nu afdøde cykelhandler H.P. Jentoft, Holbækvej, men har trådt sine barnesko ved Gyde Mølle. Tidligt kom familien dog til Jyderup, hvor Villy Jentoft efterhånden oprettede en vognmandsforretning med taxi og udlejningsbiler. Senere er Jentoft gået sammen med broderen, Evald Jentoft, og har selv startet en køreskole.
Jentoft har med årene oparbejdet en god forretning, som han driver på en dygtig og sympatisk måde, og er afholdt af elever, såvel som naboer og venner for sit pålidelige væsen3

1976 feb.; 40 år som kørerlærer
Et sjældent jubilæum fejres mand den 1. marts af kørelærer Villy Jentoft, Holbækvej, der denne dato har været kørelærer i samfulde 40 år.
Villy Jentoft har blandt de mange hundrede elever, der hos ham har lært både teori og praksis ved erhvervelsen af det eftertragtede kørekort, haft en så bemærkelsesværdig lav dumpeprocent, at det i vid radius har skabt respekt om hans dygtighed. Ikke blot har man mange års erfaringer givet ham en værdifuld mulighed for at videregive disse - samtidig har han en særlig evne til at indgive sine kørelever tryghed og tillid, så selv den mest nervøse og usikre får den balance og sikkerhed, der er en nødvendig basis, både i trafikken og for at kunne indskærpe sig de teoretiske regler og forudsætninger, der aldrig må slækkes på. I samme nu, man sætter sig bag rattet ved siden af Villy Jentoft, føles denne begyndende selvtillid ved at fornemme hans ro og oversigt, og han har sin egen specielle måde at vejlede på, indprente grundregler for reaktioner og iagtpågivenhed, så man aldrig siden glemmer det.

Der er derfor intet under, at Villy Jentoft er blevet en populær og værdsat kørelærer, meget afholdt af alle for sin venlige og hyggelige væremåde, altid med en lun bemærkning, som sætter andre i godt humør.
Lige så velanskrevet og populær er han som privatmenneske og har sammen med fru Grethe skabet et prægtigt hjem, som også ægteparrets to døtre, selvom de har egne hjem, er nært knyttet til.
Hvad angår de 40 år, er det ikke blot af sine elever, Villy Jentoft berømmes, bl.a. siger lederen af Motorkontoret i Holbæk, politiassistent Folmer Jacobsen, at Jentoft er respekteret som en særdeles omhyggelig kørelærer, der aldrig "afleverer" sine elever, før de fra hans side er det, man kalder "færdige" til at klare køreprøven, og er derfor én af dem, der har den allerlaveste, dumpeprocent for sine elever. Dertil komme en dejlig samarbejdsvilje, og vi har - siger politiassistenten - lært Jentoft at kende som et dygtigt og positivt menneske, hvis mange karakteregenskaber vi sætter højt4

En bror til Villy Jentoft
1966 jan.; Jentoft 60 år
Vognmand Evald Jentof, Emmabodavej 17, fylder mandag den 17. januar 1966, 60 år
Jentoft er født ved Gyde Mølle. Senere flyttede forældrene, cykelhandler H.P. Jentoft og hustru, til Jyderup, og det blev også fremtidsbyen for Evald Jentoft, der har - ligesom en bror Villy Jentoft - oprettede vognmandsforretning.
På sin stilfærdige væremåde og ved sin redelige færd har Evald Jentoft vundet sine medmenneskers sympati og anseelse. Både venner og kunder holder af Evald Jentoft, de også sammen med hustruen, har skabt et harmonisk og gæstfrit hjem, hvor Jentoft er en god familiefar. Samtidig med at drive vognmandsforretning har han været med i arbejde ved forældrenes forretning og værksted. For nogen tid siden havde Jentoft den sorg at miste sin far, og de to brødre Jentoft hjælpes om at yde deres mor bistand i den gamle forretning, der stadig drives videre5


Kilder:
Kilde 1: Jyderup Realskoles årsberetning
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 19. sep. 1957, side 4; 50 år
Kilde 3: Kalundborg Folkeblad 21. sep. 1967, side 3; 60 år
Kilde 4: Kalundborg Folkeblad 25. feb. 1976, side 8; 40 år som kørerlærer
Kilde 5: Kalundborg Folkeblad 12. jan. 1966, side 3; Jentoft 60 år
Kilde 6: Kalundborg Folkeblad 26. marts 1971, side 6; Første autoværksted
Kilde 7: Kalundborg Folkeblad 30. marts 1971, side 6; Første autoværksted korrektion til første artikel
Kilde 8: Fra Jyderup Lokalarkiv "Første bilværksted" (B1555) benyttet her med tilladelse fra Jyderup Lokalarkiv oktober 2015
Noter:
a) Flemming Thorsen skriver Villy Jentoft, i avisartikler ses Willy

Bruno Jentoft 2014
Jyderup Posten - 22. maj 2014 kl. 09:37
Jyderup Postens mulighed for at uddele kundens rose til en forretning eller en ansat der har ydet en ekseptionel god service, er igen blevet brugt. Denne gang er det Svend Åge Jakobsen der har indstillet Bruno Jentoft til hæderen.
Tirsdag den 13. maj blev en ganske overrasket Bruno Jentoft, indehaver af Jentoft Cykler der ligger på Holbækvej i Jyderup, begavet med en rose og en æske chokolade.
På med sadlen
Jyderup Posten var igen ude med kundens rose, og denne gang fik indstilleren selv lov til at overraske modtageren, for at overbringe budskab og lækkerier.
Historien bag, er kort fortalt at kunden havde købt en cykelsadel som skulle påmonteres en cykel hos en bekendt i Kalundborg. Da kunden ikke kunne få sadle til at passe, ringede han og klagede sin nød til Bruno Jentoft der straks sagde at han skulle tage sadel og sadelstang med hen til ham i butikken.
Det gjorde kunden, og Bruno Jentoft fik sat delene sammen, så sadelstangen nemt kunne sættes på cyklen igen- denne gang med sadel. Brune Jentoft ville ikke modtage betaling for sin ydelse, så kunden valgte at indstille ham til at modtage kundens rose.

2014, 30. august - Cykelhandler Jentoft, Holbækvej, Jyderup er i familie med Inge-Lise,
Jyderup Realskole købte der gavekort til cykelhjelm til Hr. Ølholm og her fik
jeg telefonnr. til Inge-Lise. Inge-Lise er gift med Arne og hedder nu Jensen Huus

Sidst rettet 22. oktober 2015
©Jyderup Realskole