Oktober 1974; På lejrskole i grænselandet

Med lærerne fru Gerty Frederiksen og Leif Petersen som ledere, har Jyderup Realskoles 6. klasse været på lejrskoleophold i grænselandet, dels i Sønderjylland, dels i Sydslesvig, med en afstikker til Tyskland.
Herom fortæller en af kostskoleeleverne Yvonne Keller, følgende.

I de tidlige morgentimer blev de sidste rejseforberedelser gjort og så af sted med første morgentog via Roskilde til Korsør, hvorfra der var en slags "majestætlig" afsejling med "Margrete den II".
Over det kønne Fyn kørte deltagerne videre på ruten til Fredericia og Padborg, hvor en bus holdt parat til transporten til Kollund vandrehjem.
Undervejs var der lejlighed til at fryde sig over de naturskønne omgivelser, bakker og dale, levende hegn, skove og strand.
På vandrehjemmet var der gode forhold og plads til seks på hver stue.
Alle var godt trætte da der ca. kl. 22 blev sagt godnat, med tilladelse til at sove til 7.30 næste dag.
Efter morgenmad skulle eleverne selv smøre madpakker, og det var således op til den enkelte hvor indbydende indholdet skulle være.

"Bang!" sa' det, da bussen skulle til at sætte i gang for at køre deltagerne ud på studietur.
Det var en anden bus, der med et brag bakkede ind i "skolebussen", der var kun sket lidt materiel skade og så var i hvert fald alle "vågne" til turen! Sønderborg Slot var første mål, med rundvisning og med opfriskning af historien om Kong Christian den 2.s fangenskab fra 1532-49, samt om slottets involvering i krigen 1864. I relation til beretningen om denne krig, fik man på Skanserne -- turens næste mål - set stedet, hvor danskere og prøjsere havde kæmpet.
Dagen var begyndt lidt dramatisk, med påkørslen, og den sluttede med endnu mere "dramatik", da deltagerne afsluttede turen med et besøg i Tyskland og på hjemvejen - i Flensborg - overværede vi, at en pige blev kørt ned af en bilist.
Det skete i et fodgængerfelt, og pigen måtte køres på hospitalet.
Den følgende dags program var blandt andet, et besøg i byen Slesvig, hvor man så Slesvig domkirke "Sct. Peters Kirke" med forevisning af præstesarkofagen, Frederik den 1.s gravmæle og andre kulturklenodier, hvoraf det mest berømte er Hans Brüggemanns prægtige altertavle, rigt udskåret træarbejde, som det tog det meste af Hans Brüggemanns liv af udføre.

Gottorp slots meget omskiftelige historie blev genopfrisket ved besøget.
Slottet har som bekendt være Slesvig Holstens landsmuseum ved siden 1947, og bl.a. kunne man se de såkaldte "mosemænd", der blev fundet velbevaret i moser og menes at stamme fra den ældre jernalder.
De var ikke videre "charmerende" at se på, faktisk var der ikke ret mange, der "ku' li' dem", så det blev hurtigt foretrukket at vende hjem til vandrehjemmet, til mere hyggeligt selskab.
Møgeltønder blev besøgt på opholdets næstsidste dag.
En lille malerisk by, med kønne gamle huse og med træer i gaderne. En del brosten var løse på vejbelægningen, så det gjaldt om ikke at løbe for stærkt, for så faldt man pladask.
Ved grænsen blev det prøvet at gå med et ben på hver side af grænsen mellem dansk og tysk jord - egentlig en pudsig fornemmelse.
Videre gik turen til Rømø, og afsluttede på området hvor der blev kæmpet under anden verdenskrig.
Ind i mellem var der naturligvis lejlighed til at "slappe a'" på vandrehjemmet, men den sidste aften glædede deltagerne sig alligevel til at skulle tilbage til "de hjemlige kødgryder", og der blev pakket for at være parate til afrejsen på lejrskoleopholdets sidste dag.
Der blev kørt fra Padborg kl. 10, og denne gang var forbindelserne bedre, for allerede kl. 16.30 var deltagerne tilbage til Jyderup, mange indtryk rigere.
Et sådant lejrskoleophold er en god og nyttig form for at få repeteret historiefaget, og for langt bedre at kunne sætte sig ind i "slægternes gang" også som arbejdsmateriale
for det der nu skal skrives om. Materialet til denne artikel er leveret fra to af deltagerne.
Gitte Andersen og Jeanie Jeanette Petersen1
Klassebillede fra Jesper Tving, 6 kl. 1974/75
Jyderup Realskoles 5. klasse 1974
6. klasse

Artiklen blev lagt på facebook siden Kollegiet og gav følgende resultat, september 2013:
Michael Beck; Jeg købte et samlesæt som vi smuglede knive i - Folke Brøgger Andersen; husker godt turen og at Petersen fandt vores springknive og lod som
om han skyllede ud i toilettet på toget. Det trak vist lidt til tårer i mine øjenkroge, men vi fik dem igen.
Sonny Andersen; Der var et hold fra Hamburg også på Vandrehjemmet, jeg skrev med en sød pige derfra.
Jeanie Jeanette Petersen; husker ikke så meget fra selve turen, andet end de der grænserøvere, (griner),
og at der på Vandrehjemmet var en bod, man kunne købe slik i, når der var åbent, og så en smule slotte, og få andre seværdigheder.
Lotte Sylvan; Husker Gottorp Slot og mener også vi havde et "natløb" i skoven ved Vandrerhjemmet en aften. -
Folke Brøgger Andersen; Ja, ja Lotte, Petersen kom styrtende ind på drengenes sovesal og råbte at nogle havde "bortført" alle pigerne, og så løb vi ud i mørket for at findes "vores" piger2
Jeanie Jeanette Petersen Det var sjovt at læse artiklen igen, og ja, det gav da nogle minder, men meget er også i gemmerne, kan huske at vi var så stolte af at skrive artiklen, og det gjorde det ikke mindre spændende, at artiklen også nåede i avisen3
Kilde:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 15. oktober 1974, side 6; På lejrskole i grænselandet
Kilde 2: Facebooke septemer 2013
Kilde 3: Jeanie Jeanette Petersen 14. juli 2017
Sidst rettet 14. juli 2017
©Jyderup Realskole